kedd, február 26

Sokan azért nem készítenek halat, mert csak a halászlét, vagy rántott tonhal-filét ismerik, és itt ki is merül a repertoár... (No, esetleg még a sült hekk ismerős a Laci-konyhák kínálatából...)
Itt van tehát egy nagyon egyszerűen elkészíthető, mégis, akár egy alkalmi vacsorának is beillő fogás!
Hozzávalók 4 személyre:
  • 80 deka harcsa-filé (több hiperben állandóan lehet kapni afrikai törpeharcsa filét, már meg is van nyúzva, esetleg azt kell ellenőrizni, hogy a szálkás részek rendesen le vannak-e vágva róla mindenhol)
  • 50 deka szabadon választott durum-tészta
  • A besamelhez: 5 deka vaj, 5 dka liszt, 5 dl tej, só, 2-3 gerezd fokhagyma, 2-3 evőkanál Pesto, (olasz bazsalikomos-parmezános-fokhagymás cucc, készen is lehet kapni kicsi befőttesüvegben)
  • A tetejére sajt (nagyon finom hozzá a füstölt mozzarella!)
A halat kisebb szeletekre vágjuk, besózzuk, lisztben megforgatjuk, és olivaolajon gyorsan elősütjük.
A tésztát megfőzzük. Nem szétfőzzük, csak úgy olaszosan, "al dente".
A besamelhez a vajat megolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, és világos rántást készítünk. Sóval, borssal ízesítjük. Majd óvatosan belekeverjük a tejet, és folyamatosan kevergetve takarékon besűrítjük. Amikor már sűrű, hozzákeverjük a pesto-t, és az összezúzott fokhagymát, és levesszük a tűzről.
A főtt tésztát egy tepsibe terítjük, a tetején szétosztjuk a kisebb darabokra tördelt sült halat, és az egészet leöntjük a pestós besamellel. A tetejére szórjuk a durvára reszelt sajtot. 200 fokon kb 20-25 percig sütjük.
Fehérbor illik hozzá.


Jó étvágyat kívánok!

1 megjegyzés:

Zsófia írta...

Már vacsiztam, de a receptet olvasva összefutott a nyál a számban:-)