kedd, november 18

Karácsonyi dísz

Évek óta minden karácsony előtt elgondolkozom, hogy milyen "gyerekbarát" karácsonyi díszeket lehetne készíteni. Üvegdíszek nálunk sosem voltak... Pár éve szalmacsillagokat gyártottam ezerrel, aztán jöttek a varrott szaloncukrok, meg a szokásos aranydió, meg pattogatott kukorica-girland...

Idén újat találtam ki: íme, itt a puha karácsonyi gömbdísz!

Hozzávalók:

csillogós horgolófonal (pl: Madeira Nora)
dekorfilc
vatelinA horgolt dísz készítése:
8 láncszemet készítünk, egy hamispálcával körré formáljuk.
1. sor: magasításként 3 láncszemet horgolunk, majd a körbe 17 egyráhajtásos pálcát készítünk. (Így összesen 18 pálca lesz). Végül a magasítás 3. láncszemébe egy hamispálcával bezárjuk a kört.
2. sor: magasításként 3 láncszem, majd *1 láncszem, 1 egyráhajtásos pálca* ismételve körbe, az előző sor minden pálcájára. Utoljára egy láncszem következik, majd ismét egy hamispálcával bezárjuk a kört. (A magasítás 3. láncszemébe)
3. sor: Az előző sor láncszem-hézagaiba *1 rövidpálca, 2 láncszem, 1 rövidpálca* ismételgetésével pikókat készítünk. A sor végén a szálat elvágjuk, és a szálvégeket elbújtatjuk.

A Nora fonallal kb. 5 cm átmérőjű csillagokat kapunk, ha más fonalból készítjük, akkor a további lépésekben ahhoz a mérethez kell igazodni!
Egy díszhez két horgolt mintát kell készíteni!

A filcből 8 cm átmérőjű köröket vágunk, és a horgolt díszt középre rávarrjuk. Ezután két ilyen lapocskát egymásra fektetünk - színükkel kifelé - közé tetszőleges vastagságú vatelint teszünk, (kb 6 cm átmérőjű kört kell vágni belőle). Összegombostűzzük, géppel levarrjuk, majd a varrástól pár mm-re cikcakkollóval körbevágjuk. (De lehet pl. kézzel - pelenkaöltéssel összevarrni, akkor viszont a filclapok lehetnek kicsit kisebbek...)


Mostmár csak akasztót kell rávarrni, (ez a fotón még nincs rajta), és kész is van!

4 megjegyzés:

Névtelen írta...

merci beaucoup pour toutes tes créations! j'aime beaucoup.
amicalement
chris

Katbo írta...

Nagyon ötletes, és mutatós dísz lett. Látom a cikk-cakk ollót is sikerült azóta beszerezned:-)

anyahajó írta...

Nagyon szép, igényes. Örülök, hogy ráakadtam a blogodra.

Simonetta írta...

Compliments!!! Your blog it is very beautiful!!!