szerda, február 4

Mamusz - leírás

No, akkor itt a leírás!
Azért merem közzétenni, mert az átalakításaim nyomán már csak az alapötlet köti össze a Drops-féle rokonával. Talán egyesek plágiumot kiabálnak most, de attól még tény marad: sem a fonal, sem a szemszám, sem az elkészítés módja nem a Drops-tól származik!

Először is: a zokni orránál való kezdés elég trükkös, elsőre talán nem biztos, hogy jól érthető, igazán jól csak videókkal tudnám bemutatni, de erre sajnos nincs lehetőségem. (csak két kezem van:-) Mégis, azért jobb, mint más kezdési módok, mert nem kell előre kitalálni, hogy hány szem fogja körbeérni a lábfejemet, hanem menet közben lehet próbálgatni.

A fonal, amit használtam elég vastag, (10 deka = 120 m), a gyártó 5-6-os tűt ajánl hozzá, de én 4-es zoknikötő készletet használtam, mert egy mamusznak azért kell hogy legyen tartása, meg aztán én elég lazán kötök. (A zokni orra felől való kezdést így is lehet csinálni!)

Fonal: Ornagi Filati - Club - 50% gyapjú, 50 % akril
Ebből a fonalból 10 deka elég volt egy pár mamuszhoz. A mamusz teljes hossza 24 centi - ez egy 39-es lábra felel meg.

Tehát a kezdés:

Jobb kezünkben tartunk két tűt párhuzamosan, és a fonalat a két tűre tekergetjük, úgy, hogy a fonal mindig nyolcasokat írjon le. (2. kép) Akinek olyan "hegyes" a lábfeje, mint nekem, az kezdjen 6-6 hurokkal, (3. kép), akinek kicsit tompább, az kezdhet 8-8 hurokkal mindkét tűn. A következő lépés kicsit kényelmetlen: ezeket a szimpla hurkokat egy harmadik tűvel simán le kell kötni. (A 4. képen az látszik, hogyan is induljunk neki...)


Az 5. képen mutatom azt az állapotot, amikor a hurkocskák mind a két tűn egyszer simán le vannak kötve. Ez a mi első sorunk! A tűket úgy kell elrendezni, hogy egy tűn van 6 szem, és a másik kettőn 3-3 szem.
A 2. sorban már szaporítunk. Az első tűn az első szem után, és az utolsó szem előtt1-1 szemet szaporítunk. A második tűn az első szem után, a harmadik tűn az utolsó szem előtt. (A 6. képen látszik hogy a tűkön 8-4-4 szem van)
3. sor körben sima.
4. sorban megint szaporítás, az előzőek szerint,
5. sor körben sima.
Addig szaporítgatunk, minden második sorban, amíg el nem érjük a végleges bőséget. (Fel lehet a kis darabot próbálni - amikor a szaporítások elérik a lábfej legszélesebb pontját, akkor abbahagyjuk a szaporítást. - Ez az én esetemben 44 szem lett, tehát a tűkön 22-11-11 szem taláható. Innentől körbe kötünk simán. (8.kép)Amikor a munka teljes hossza eléri kb a 10 centit, akkor úgy fordítjuk a munkát, hogy a két kevesebb szemes tű között visszafordulva, innentől fogva oda-vissza kötünk. A két szélén lustakötéssel kell kötni - két szemmel kevesebbet, mint amennyi a tűn van. Nálam ez így néz ki:
1. tű: 9 szem lustakötés, 2 harisnyakötés - 2. tű: végig harisnyakötés - 3. tű: 2 szem harisnyakötés, 9 szem lustakötés. (9.-10. kép)
Így kötögetünk, amíg a darab eléri a 19 centi hosszúságot.

Innentől fogyasztás következik a talp-részen, minden színe-sorban.
A két szélső tűt kötjük, ahogy eddig, a középsőn pedig az első szem után fogyasztunk egy szemet (SSK), és az utolsó szem előtt fogyasztunk egy szemet. (k2tog) (11. kép)
Addig fogyasztgatunk, amíg a két fogyasztás között csak 2 szem marad. A 12. képen csak azért szedtem össze az egészet egy tűre, hogy ez jól látszódjon.Most a szemeket két tűre rendezzük, (13. kép), és zokni orra-módszerrel összevarrjuk.
Erről a varrási módról van egy videó is itt! Görgessétek le az oldalt, és keressétek a "Finishing" részben a "Kitchener stitch" nevezetű videót!
Ja, és ne felejtsünk el még egy ugyanilyen darabot kötni, hogy a másik lábunk se fázzon! (14.-15. kép)Arra a pontra, ahol a körbekötés után oda-vissza kezdtünk kötni, érdemes megerősítésképp valamit varrni - gombot, masnit, különben ott eléggé széthúzódik a kötés - és az szerintem nem nagyon szép...

A nagyobbik lányom már beadta az igénylését egy ilyen mamuszra - még van is itthon annyi gyapjúfonalam, hogy neki is legyen egy ilyen mamusza! Ja és a talpára fogok varrni egy darab szarvasbőrt, vagy hasítottbőrt, hogy ne csúszkáljon a parkettán...

Remélem, érthető voltam, és a leírás alapján Ti is jó kis mamuszokat készítetek majd!

7 megjegyzés:

Csipcsilla írta...

Ez valami fantasztikus!!! Nagyon klasszul összeszedted a leírást! Amint lesz időm nekifogok! Belelkesítettél!!
Köszönöm szépen!

Timici írta...

ez a képes leírás igen hamar megszületett, köszönöm szépen:o)
nagyon jól néz ki a mamuszod;o)

Amaranta írta...

Nagyon szépen köszönöm én is már éppen javasolni akartam, hogy add meg a leírást, mert magamtól nem jövök rá, ennyire meg nem tudok angolul. :-)

Névtelen írta...

Én is nagyon köszönöm a leírást, a legjobbak benne a képek és az előlről kezdés. Ki kell próbálnom!

Névtelen írta...

veletlen talaltam ide, mert a masik blogodon van a Micimacko, arrol jottem ide... nagyon orulok ennek a leirasnak, en ezt csinaltam az elmult hetekben
http://www.flickr.com/photos/fundelupa/3362730799/

de total magam feje utan, most legalabb van egy leiras
koszonom!

Ирина Гринкевич írta...

Спасибо! Как здорово! Обязательно свяжу!!!

Unknown írta...

餐飲設備 製冰機 洗碗機 咖啡機 冷凍冷藏冰箱 蒸烤箱 關島婚禮 巴里島機票 彈簧床 床墊 獨立筒床墊 乳膠床墊 床墊工廠 產後護理之家 月子中心 坐月子中心 坐月子 月子餐 銀行貸款 信用貸款 個人信貸 房屋貸款 房屋轉增貸 房貸二胎 房屋二胎 銀行二胎 土地貸款 農地貸款 情趣用品 情趣用品 腳臭 長灘島 長灘島旅遊 ssd固態硬碟 外接式硬碟 記憶體 SD記憶卡 隨身碟 SD記憶卡 婚禮顧問 婚禮顧問 水晶 花蓮民宿 血糖機 血壓計 洗鼻器 熱敷墊 體脂計 化痰機 氧氣製造機 氣墊床 電動病床 ソリッドステートドライブ USB フラッシュドライブ SD シリーズ